ontstaan van Alternatief Kostuumverhuurbedrijf
Het kostuumverhuurbedrijf Alternatief is opgericht door Joop van den Hoogen, familie van het bekende Maison van de Hoogen gevestigd op de Ceintuurbaan, ter hoogte van het Sarphatipark te Amsterdam. In 1973 besloot hij voor zichzelf te beginnen. Zoals het wel vaker gaat in familiebedrijven is het soms beter om een eigen richting in te slaan, dan voort te gaan over het gebaande pad.
van Hallstraat
Hij vestigde het bedrijf in de van Hallstraat in Amsterdam West. Mijnheer van de Hoogen heeft zijn bedrijf van de grond af aan opgebouwd en een vaste clientele van stylistes aan zich gebonden, die toendertijd nog kostuumontwerpsters werden genoemd. Zijn voorliefde ging uit naar beroepskleding. In de nadagen van zijn carriere werd het bedrijf door brand getroffen. Het was toen dat Monique Ebbs het bedrijf aantrof. Wat zij vooral zag was dat een vaste harde kern van twintig stylistes, die ook allemaal een sleutel hadden, uit vrije wil het bedrijf draaiende hielden. Met zulke trouwe klanten moest hier wel wat van te maken zijn. Mijnheer van den Hoogen vond haar een waardige opvolgster en heeft haar in de overgangsfase maar ook in de jaren daarna met veel raad bijgestaan. In het voorjaar van 2004 is Joop van den Hoogen overleden...
nieuwe ronde, nieuwe kansen
In 1997 besloot Monique Ebbs dus de sprong in het diepe te wagen en kocht zij het bedrijf over van mijnheer van den Hoogen. Het pand aan de van Hallstraat moest leeg, alles was beroet. Van Amsterdam West verhuisde zij naar Amsterdam Oost, naar de Marcusstraat, zijstraat van de Wibautstraat. Hier kon zij zich enkele jaren vestigen op het Luycksterrein. In 2001 verhuisde het bedrijf naar de Watergraafsmeer, de Oranje Vrijstaatkade.
Marcustraat
Het volgende is een citaat uit het digitale archief van Zichtlijnen vereniging voor podiumtechnologie
Waarom doe je het niet alleen?
Terwijl het gesprek verder gaat eet de dochter van Monique tevreden een potje babyvoeding leeg. Ze is geboren toen Monique nog op de Rietveld zat.
“Ik heb na het examen eerst een paar maanden niets gedaan. Op kinderen gepast, en zij was er natuurlijk. Maar in oktober kwam Margriet plotseling met iets op de proppen. Ze had een heleboel open-sollicitatiebrieven verstuurd en kreeg de meest onverwachte aanbiedingen. Onder andere van kostuumverhuurbedrijf Alternatief. De eigenaar wilde zijn spullen van de hand doen. Margriet stelde voor om de zaak met z'n tweeën over te nemen. Op een gegeven moment haakte zij af omdat ze zich nog niet wilde vastleggen. Ik dacht: dat was het dan. Tot een vriend tegen me zei: waarom doe je het niet alleen?
Ik heb een ondernemingsplan geschreven, ben naar de Sociale Dienst gestapt en alles is geregeld. Vanaf 1 januari dit jaar ben ik de eigenaar. We hebben afgelopen week alle spullen verhuisd naar de Marcusstraat. Een enorme hoeveelheid en bovendien een collectie die uitzonderlijk is.
Ik verhuur vooral dingen voor films, commercials en tv. Het vaste-klantenbestand heb ik van de vorige eigenaar overgenomen. Ik wil daarnaast proberen om ook meer te gaan werken voor theaters. De meeste kostuumverhuurders zijn daar niet zo happig op, omdat ze denken dat wanneer een kostuum drie maanden intensief gebruikt wordt, je het versleten terug krijgt. Maar als het Nationale Toneel mij belt voor een matrozen-outfit en ik heb er twintig in het rek hangen, waarom zou ik het dan niet doen?” bron van het interview, 1997
Oranje Vrijstaatkade 4
Het volgende is een citaat van Het geheugen van Oost
“Toen ik de bedrijfsruimte zag, was ik er meteen verliefd op. Vooral omdat je vanuit de kantine in het water kijkt. De Ringdijk is echt prachtig. De sfeer van het oude pandje is heel bijzonder. Het leuke is dat er allemaal creatieve industrie in de buurt wordt beoefend, een muziekstudio, een theaterdansopleiding. De Hema gaat uitbreiden en er komt een fietspad langs de Ringdijk dat dwars door mijn bedrijf heenloopt. Ik moet dus in augustus weg. Ik heb voor mijn kostuumverhuurbedrijf veel vierkante meters nodig (zeker 400). Wij zijn afhankelijk van een lage huurprijs om te kunnen voortbestaan. Oost verenigt verschillende bevolkingsgroepen in zich. Het heeft een soort rommeligheid en gezelligheid. Watergraafsmeer is een wit eiland, heel dorps en dat heeft ook zijn charme. Je bent zo de stad uit, de natuur in. Na het werk kan ik genieten in het Oosterpark. De school van mijn dochter is vlakbij, dit is dus de ultieme woon-werk-school driehoek voor mij. Toen ik het pand huurde wist ik dat ik er over een paar jaar uit zou moeten, toch vinden we het erg jammer om weg te moeten. Als er tips zijn voor betaalbare ruimtes in de buurt houd ik mij aanbevolen. En als mensen het leuk om rond te kijken, dan zijn ze tot augustus 2003 van harte welkom op de Oranje Vrijstaatkade nummer 4.”
Schrijver: Lucia Peters
bron van het interview, 2003
Klaprozenweg 61A
Met dank aan Peter van Makelaarskantoor Fris kwamen we bij Michel Heizelendoorn terecht in Amsterdam Noord aan de Klaprozenweg. De ruimte is de grootste van allemaal, ruim 500 vierkante meter. Er moest fors geïnvesteerd worden, onder andere in een verdiepingsvloer van Niels Tussenvloeren. De stap het IJ over was ook een psychologische stap, maar met de toenemende mobiliteit en de zonnige culturele vooruitzichten voor Noord hebben ons over de streep getrokken. En natuurlijk de fantastische ruimte.
Onze buren
Bo-rent (Uw partner in gereedschap), Bomij (Nederlands grootste is ook nog eens de goedkoopste !!), Braspenning (niet alleen tuning maar ook boten) en verderop op de Klaprozenweg meubelboulevard De Klaproos, Dansschool Salsa Dance Explosion. (Gespecialiseerd in het moderne dansen met speciale aandacht voor arm- footwork & bodymovements.). En schuin aan de overkant het onovertroffen koffiehuis de Klaproos.